Online kurser & forløb om autisme og ADHD/ADD

Struktur når mit barn har autisme eller ADHD

Derfor er struktur vigtig….

Vidste du, at hvis dit barn har autisme eller ADHD bruger han meget energi på at skabe sit eget system i sit hoved.

Problemet med det system er bare, at det ikke er fleksibel, så når du eller andre reagere anderledes end han forventer, vælter hans verden og den uhensigtsmæssige adfærd opstår.

Vil du hjælpe dit barn på vej, må du skabe et system for dit barn. Det gør du ved at give ham svar på så mange hv – spørgsmål som muligt. Det kan gøres visuelt ved hjælp af bla. piktogrammer eller ved hjælp af tekst i form af et dagskema.

Du kan give dit barn svar på:

  • Hvad skal han lave?
  • Hvem skal han være sammen med?
  • Hvordan skal han lave det?
  • Hvad skal han lave bagefter?

De overstående punkter kan du give svar på ved hjælp af piktogrammer. Har han en nedsat tidsfornemmelse, skal han have svar på:

  • Hvornår skal han lave det?

Det kan du gøre ved hjælp af et visuelt ur. Du stiller uret feks. ½ time før en ny aktivitet, på den måde forbereder du ham på det nye skifte.

  • Hvor længe skal han lave det?

Du stiller uret når aktiviteten begynder, på den måde giver du ham overblik over aktiviteten og hjælper ham til at fastholde koncentrationen, imens du skaber tryghed. Nu mangler du, det der i mange tilfælde er det vigtigste – at give ham meningen med den aktivitet han skal lave.

  •  Hvorfor skal han lave det?

Du forklarer det for ham konkret og visuelt (feks. ved hjælp af en social historie) sådan han forstår formålet. Du kan også lave en lille undervisning ved hjælp af bøger, små film eller tegn og fortæl.

Det kan i visse situationer være belønning der er formålet. Når han har fået svar på alle disse spørgsmål, er verden blevet mere forudsigelig og tryg.

Du har taget ansvaret for han trivsel, og du vil opleve at hans verden ikke vælter så nemt, samtidig med han får frigivet energi, til de ting der for ham er vigtig.

struktur12

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *